O nouă șosea spectaculoasă, de altitudine, în masivul Parâng

După trei ani de șantier, drumul care urcă în stațiunea montană Parâng este gata!Se poate urca acum pe asfalt până la cota 1600 iar panorama asupra Văii Jiului e spectaculoasă! Drumul Judeţean 709 F leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de...

Cheile Buții

Muntii Retezat au multe obiective de interes turistic, peisagistic, speologic si alpin. În apropierea drumului 66A găsim Cheile Butii și complexul cu același nume.   Vă lăsăm să descoperiți singuri frumusețea locului!   [dipl_masonry_gallery...

Pensiunea Alexia – Parâng

Cazare Parâng - Pensiunea Alexia Doriti sa veniti in vizita in Parang? Pensiunea Alexia se afla in Masivul Parang, zona turistica Rusu, cota 1100, pe DJ 709F, la 10 km de Petrosani si 5 minute de noul telescaun. Dispune de 34 de locuri de cazare in 15 camere cu 2, 3...

I-BOX transport colete

Ibox - transport colete Romania, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Anglia. Povestea companiei incepe in prima parte a anului 2020 cand doi tineri din Lupeni, Valea Jiului care locuiesc in Londra dezbat telefonic faptul ca majoritatea tinerilor sunt plecati in...

Cazare Central Park Petroșani

Cazare zona centrală Petroșani Doriti sa veniti in vizita in Valea Jiului???Puteți alege o cazare în centrul orașului Petroșani, într-o garsonieră cochetă ce vă oferă tot confortul dorit. Central Park Studio Petrosani oferă o unitate de cazare cu acces gratuit la...

Cum perspectiva mineritului in Valea Jiului

este sumbra, o alternativa viabila cel mai probabil o constituie turismul.Cred ca obicieurile si traditiile, precum si legendele locale cunoscute si popularizate, ar constitui un real ajutor in dezvoltarea turismului in zona noastra, de un pitoresc deosebit de altfel.

In muntii Apuseni, in zona Albacului, motii au inceput sa intemeieze pensiuni agroturistice, ce se pare ca au cautare. Turistilor li se ofera posibilitatea sa  experimenteze lucruri noi si interesante, cum ar fi sa mulga o vaca, sa o duca la pascut, posibilitatea de a cosi o brazda de fan, de al strange, lucruri pe care nu ai cum sa le faci dintre betoanele oraselor.

Facem un popas la cabana Groapa Seaca,

la care se poate ajunge de la Petrosani pe un drum asfaltat… de aici si pana pe culmea Silveiului, spre lacurile din Parang, privelistea este minunata. Urcam cu telescaunul in muntii Parang, iar  spre est parcurgem un drum cam de jumatate de ora si poposim la cabana Slima, in locul numit  inca din trecut  “La Comanda ” unde isi pasuneaza oile in perioada verii oierii din Jiet. Aici bacii, impreuna cu alte ajutoare, trebaluiesc de zor, oparesc vasele, ciubarele si absolut toate ustensilele folosite la pregatirea celor mai bune si curate branzeturi  … un cas imens de un alb imaculat era atarnat in cea mai curata panza … ramanem fara cuvinte, curatenia domnea peste tot, iar mirosul te ademenea din ceaunul ce statea lenes pe focul din fata colibelor…. Ceva de vis.

Nu trece mult timp si isi fac aparitia primi caini, care ii insotesc pe ciobani la pascutul oilor, prin paduri si vai. Ei sunt un fel de avangarda, semn ca oile sunt pe aproape. Cainii se indreapta in graba spre valaul din lemn din spatele stanii, pentru a se dedulci cu zarul pregatit de baci.

Apare si turma de oi, iar baciul impreuna cu ciobanii ne conduc spre locul unde urmeaza mulgerea oilor, inchegarea laptelui si apoi servitul mesei de amiaza, oferita tuturor  celor prezenti acolo.

Ciocnim cu totii un pahar de  tuica de pruna tare de iti trosnesc maxilarele, apoi ne inghesuim la mancare …. nu stim cum se numeste ceea ce vom savura, insa mirosul, culoarea si felul traditional  de pregatire a acesteia specific zonei ne determina sa redenumim si sa ii spunem exact cum simtim : ” Un colt de Rai”

In timp ce toata lumea se infrupta din felurile intinse  pe masa rustica decorata cu o panza tesuta de bacita stanei, singurul care trebaluia din colt in colt era baciul. El va gasi  momentul prielnic pentru servitul  mesei mai tarziu,  dar nu inainte de a termina treaba lui de aici… Vazandu l imi amintesc de un proverb romanesc versificat de un localnic:

“Nu lasa pe maine ce poti face azi ,

Amanarea duce numai la necaz

Timpul   nu se intoarce, orisicat il strigi,

Zilelel pierdute nu le mai castigi! “

Dupa plecarea ciobanilor cu oile, baciul baga in desagi doua bidoane de plastic de cate 30 de litri, pune desagi pe Bobi (cel mai simpatic magar ), si pornim cam 500 de metri spre izvorul de unde vom aduce apa necesara stanei … izvor ce ascunde multe secrete si povestiri inca din copilaria baciului.

A fost un traseu turistic incantator, printre  brazi si ciripit de pasari, pe o poteca accesibila luminata de soarele jucaus si presarata cu minunate plante care mai de care mai colorate … sfioasa o caprioara isi ridica cu teama capul de jos ne priveste cateva clipe cu ochii ei umezi si calzi si parca ne schiteaza un salut de bun venit apoi ca prin magie dispare … ramas bun creatura splendida!!!

Cine nu isi doreste  sa  traiasca asta??? Ce turist nu vrea aceasta experienta ??? In era tehnologiei si a vitezei haideti sa aducem oamenii sa poposeasca, sa se opreasca din tot ceea ce fac zi de zi si sa guste din simplitatiile si bucuriile acestor locuri parca uitate de nevoia modificarii … oamenii de aici sunt unici, ceea ce ei fac este de nepretuit , valorile pastrate de ei merita recunostinta noastra si promisiunea ca le vom face cunoscute  copiilor  nostri, iar ei la randul lor cu ceea ce noi deja stim, sa duca mai departe povestea aceste locuri … povestea merge mai departe.

 

Ramas bun si pe curand oameni minunati, locuri de vis … ma simt atat de plina de viata si vie incat va voi povesti tuturor.